Så mange penge sparer du ved et rygestop

Så mange penge sparer du ved et rygestop

Listen over de sundhedsskadelige virkninger af tobak er uendelig lang. Du får ikke blot dårligt helbred, gule tænder, dybe rynker og elendig kondition, men også bumser, øget kropsbehåring og gusten hud. Men rygning har også andre negative konsekvenser, som du måske ikke lige tænker over. Ved du for eksempel, hvor mange penge du bruger på cigaretter om året?

Som studerende er budgettet ofte stramt, og mange har formentligt prøvet at skulle nøjes med nudler og ketchup sidst på måneden, hvis der skal være råd til en ekstra øl i fredagsbaren. Er du ryger, kan det være interessant at kigge på, hvor mange penge, du rent faktisk bruger på tobak, og hvor mange penge du potentielt kan spare, hvis du kvitter smøgerne.

I tabellen nedenfor kan du se, hvor mange penge, du bruger på cigaretter hver dag, uge, måned og år. Det er penge, der rent bogstaveligt går op i røg, og som du helt sikkert vil kunne have brugt på noget bedre.

Så meget koster det dig at ryge

Nedenstående tabel viser, hvor mange penge du bruger i løbet af en vis tidsperiode, hvis du ryger hhv. 10, 20, 30 eller 40 cigaretter om dagen. Da der ikke længere findes 10-paks cigaretter i Danmark, er dette tal beregnet ud fra halvdelen af, hvad en pakke med 20 cigaretter koster. Tallene er desuden rundet op til nærmeste hele krone for enkelthedens skyld.

Selv hvis man ”bare” ryger 10 cigaretter om dagen, bliver omkostningerne enorme, når man ser, hvad det samlede beløb udgør pr. år. Det er penge, du for eksempel kunne have brugt på en backpacker-rejse til Sydamerika eller Asien. Eller forestil dig, hvor meget du kunne have shoppet på en storbyferie for disse penge!

De årlige omkostninger for storrygerne, som ryger mellem 30 og 40 cigaretter om dagen, er endnu højere. Penge du kunne have brugt på at afdrage dit studielån, eller som kunne have udgjort indskuddet til en andels- eller ejerlejlighed.

Hvis du for eksempel ryger 20 cigaretter om dagen, svarer det til knap 2,5 måneders SU, hvis du er udeboende og læser på en videregående uddannelse. Forestil dig at skulle klare dig uden SU i så lang tid!

Regn ud, hvor meget du vil spare ved et rygestop ud fra dine rygevaner.

Unges rygevaner

I dag ryger kun 9 procent af de 15-29-årige dagligt, og det er halvt så mange som for 10 år siden. Til gengæld er der ligeså mange, som ryger af og til. Samtidig er der sket et stort fald i antallet af 15-årige, der har prøvet at ryge. Kun en ud af tre har prøvet at ryge i dag, mens det var fire ud af fem i 1984.

Få mere fakta om unge og rygning.

Generelt er antallet af rygere faldet de sidste 35 år. I 1980 var halvdelen af alle danskere rygere, mens det nu er mindre end hver femte. De sidste par år er den positive udvikling dog stagneret.

Rygning i tal

  • Tobaksrygning er skyld i knap 14.000 dødsfald hvert år
  • Antallet af daglige rygere er fra 2005-2014 faldet fra hhv. 26 % til 17 %
  • Antallet af lejlighedsrygere har ligget mellem 4-7 % de sidste syv år
  • Ca. 80 % af dagligrygerne mellem 16-20 år ønsker at stoppe med at ryge

Kilde: liv.dk.