Lån penge som studerende

Lån penge som studerende

Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, hvis man er studerende. I storbyerne æder lejepriserne ofte hele SU’en, hvorfor det kan blive nødvendigt at tage et studiejob. De hænger desværre ikke på træerne, og fribeløbet er kun 11.845 per måned (sats for 2015 for folk på videregående uddannelser), så der er desværre også begrænsninger på hvor meget man må tjene.

Det resulterer i at 35% af de studerende har en eller flere SU lån, kassekredit, forbrugslån, SMS lån eller kviklån. Det er et meget højt tal, men for mange er det desværre nødvendigt, da SU’en simpelthen ikke dækker de mest nødvendige udgifter.

Tag et SU lån

I dag har SU lån meget lave renter. Man kan låne op til 2897 per måned til en rente på 4%. Det er en meget lav rente, som ikke kan fås billigere. Der er (næsten) ingen studerende, som har en kreditværdighed, der giver mulighed for en lavere rente ved en traditionel bank eller låneinstitut. Husk dog:

  • Du skal betale 1 procent plus diskontoen (den rente, som nationalbanken fastsætter), når du er færdig med at studere. Hvis renten i samfundet stiger, vil renten på dit SU lån ligeledes stige. I fattig 80’erne kunne man ende med en rente på ca. 20% på et almindelig SU lån – I dag er renten tæt på nul.
  • Du skal begynde tilbagebetalingen mindst et år efter du er blevet færdig med din uddannelse.
  • Du skal betale lånet tilbage på mellem syg og 15 år.

Ligesom ved traditionelle lån skal man passe på med at ende i en gældsspiral. Der er faktisk over 18.000, som har en gæld på mere en 200.000 kroner og over 8.000, som har en gæld på over 250.000 kroner. Så man må sige at SU lån er meget populære.

Overvej et forbrugslån

Hvis et SU lån ikke er tilstrækkeligt kan det blive nødvendigt at tage et forbrugslån. Der er stor forskel på hvor meget det koster, og det er ikke altid bedst at tage et forbrugslån via banken, da renter kan variere meget. Ved at sammenligne online forbrugslån kan du få et gennemskueligt overblik over markedet og dine muligheder. Der findes forbrugslån med renter ned til 5%, hvis man kigger sig for, ligesom der findes enkelte låneinstitutter, som tilbyder gratis lån i op til 30 dage.

Hvis du er svensk eller norsk studerende kan du dog ikke tage et online forbrugslån, da du skal være dansk statsborger. I Norge koster et såkaldt forbrukslån fra 7,5% i effektiv rente.  I Sverige koster et såkaldt snabblån fra 3,85% i effektiv rente. 

Uanset om du er dansker, svensker eller nordmand skal du dog passe på med at vælge et dyrt forbrugslån. Ved at vælge et billigt forbrugslån kan du spare flere tusinde kroner om året – og det løber lynhurtigt op!