Få god plads på studieværelset med en Murphy bed

Få god plads på studieværelset med en Murphy bed

En af udfordringerne med at bo på et kollegieværelse eller en lille studiebolig, er at få plads til det hele. De fleste bor på en et-værelses lejlighed under studierne, og så bliver pladsen lidt trang, når man både skal sove og opholde sig i det samme rum hele tiden.

Det kan hurtigt blive lidt trangt, når man både skal gøre plads til at lave lektier og at have nogle studiekammerater ovre i weekenden.

For nylig er der kommet en del fokus på pladsoptimering i medierne, og senest kørte der en programserie på TV2 omkring det.

Det er programmet ”Helt på plads”, hvor indretningsarkitekten Kenneth Maløv viser, hvordan man kan optimere små lejligheder, ved at bruge nogle kreative løsninger. De besøgte 5 danske familier, som hver især boede på lidt plads, og derfor havde brug for en hjælpende hånd til at få optimeret pladsen bedst muligt.

I flere af programmerne installerer de en såkaldt Murphy Bed, som er en seng, der kan klappes op på væggen i løbet af dagen. Det er et klassisk amerikansk møbel, som siden starten af 1900 tallet er blevet brugt i storbyer som San Francisco og New York, til at skabe lidt ekstra plads, i de områder hvor huslejen er skyhøj, og lejlighederne derfor er meget små.

Den blev i sin tid opfundet af William Murphy (der af navnet), som ønskede at have pigebesøg på sit lille værelse, men det var ikke velset på daværende tidspunkt, at have kvindebesøg i soveværelset. Så han valgte den kreative løsning, at sætte et par hængsler på sengen, så han kunne folde den væk i et skab, når hun kom på besøg.

Det er ret smart at kunne folde senge op i løbet af dagen, da det giver en del nye muligheder i rummet, når man ikke længere behøver at bruge fire kvadratmeter på en dobbeltseng.

Gør det selv løsning

Det bliver dog hurtigt ret dyrt, hvis man skal investere i en Murphy Bed i dag, og det kan derfor være svært at få råd til som studerende. Mange af disse modeller koster nemlig på den anden side af 15.000 kr.

Men det er muligt at bygge en selv, og det har et ungt par i Århus gjort. De har lavet en hel hjemmeside omkring dette, som du kan finde på MurphyBedHQ.com.

Der kan du finde detaljerede plantegninger til, hvordan du kan bygge din egen seng, som kan foldes op på væggen i løbet af dagen, så du kan udnytte pladsen til noget andet.

Deres model indeholder desuden noget skabsplads inde bag sengen, som betyder, at man får udnyttet pladsen 100%.

Her kan du se dem i gang med at folde senge væk efter en god nattesøvn:

Indbyg et skrivebord og få et 3-i-1 rum

Du kan gå hele vejen, ved at montere en bordplade på bagsiden af sengen. Den kan du så klappe op, når sengen er foldet væk. På den måde får du en fin arbejdsplads, og du tvinges til at holde orden på bordet, da det klappes ned om aftenen, når sengen skal frem.